Reply To: Muzikos kambarys

Audiofilas Forums Akustikos inžinerija Kambario akustika Muzikos kambarys Reply To: Muzikos kambarys

#10141
Belas
Keymaster

    Svarbiausi techniniai jūsų kambario vertinimai:

    1. Muziką klausote akustinių „veidrodžių“ patalpoje, kur labai dideli garso bangų atspindžiai. Stereofonijai svarbiausi pirmieji atspindžiai, todėl į juos koncentruoju dėmesį.
    2. Kambario ilgyje (5,4 m) susikuria svarbus 43 Hz išilginis rezonansas. Mažiau svarbūs yra 86 ir 129 Hz rezonansai, bet ir tuos reikia sumažinti.
    3. Kambario plotyje/aukštyje (3,25 ir 2,45 m) randasi labai nepalankūs 43,5 ir 43,2 Hz skersiniai rezonansai. Kartu su išilginiu 43 Hz, visi trys sudaro didelės amplitudės bendrąjį ~43 Hz rezonansą. Aukštesnieji 87 ir 130 Hz skersiniai rezonansai taip pat nepalankūs, nes pastarasis (130 Hz) sumuojasi su 129 Hz išilginiu kambario rezonansu.
    4. Įstrižainių rezonansai taip pat nepalankūs; kambaryje susidaro 43,7 – 87,4 – 131 Hz įstrižiniai rezonansai ir turite tai, apie ką man parašėte. L

    Išvados:
    1. Geroji žinia – sėdite kambario viduryje ant medžiaginio, garsą sugeriančio krėslo. Paminėsiu, kad atsisėdus prie galo sienos garsas būtų dar prastesnis.
    2. Blogoji – šiame kambaryje būtina atlikti akustinį gerinimą, be kurio klausyti muzikos būtų kančia. Dar daugiau – tokiame kambaryje gyventi nemalonu, nes sunku susišnekėti, žiūrėti TV, žaisti kompiuterinius žaidimus.
    3. Jūsų subvuferis ne gerina, o gadina garsą. Dalykas tas, kad subvuferis atkuria 43 Hz kambario rezonansus ir namo konstrukcijomis jie iškeliauja nekontroliuojami. Be subvuferio Airpulse A100 atkuria nuo aukščiau (nuo ~50 Hz), todėl garsas kambaryje geresnis.
    Palankus rezonansų slopinimo objektas yra lubos, bet Jūsų atveju imtis lubų būtų sunkiau. Žinoma, jei buto savininkas audiofilas, tada galėtumėte sutarti, kad išsikraustant pagerinimus dovanojate.

    Rekomendacijos:
    1. Užuolaida gerai, tačiau kambaryje reikia papildomų ir stipresnių garso gerinimo priemonių.
    Sumažinti „akustinių veidrodžių“ įtaką galima storesniu kilimu per visą kambario plotą. Jei leidžia sąlygos, kilimas būtų nebrangu ir paprasta. Amerikoje žmonės gyvena namuose, kur kambariuose ir koridoriuose ilgaplaukiai kilimai. Nuo kilimo rekomenduoju pradėti, nes tą padaręs pajusite didesnį negu užuolaida garso pagerėjimą.
    2. Antroji priemonė būtų Jūsų paminėtoji – priekio sienos atspindžių slopinimas. Čia taip pat nebrangi investicija.
    Trumpai apie galo sienos gerinimą.
    – nuperkate statybose naudojamus šilumos izoliacijos akmens vatos demblius ir tvirtinate prie sienos. Jei beveik per visą sieną, tada galima naudoti plonesnius, 5 cm storio akmens arba stiklo vatos demblius. Jei ant dalies sienos, rekomenduočiau 10 cm storio medžiagą. Demblius arba stiklo „vatą“ prie sienos galima tvirtinti „prisiuvant“ virvutėmis arba plonais medžio (metalo) bėgeliais;
    – demblius reikia pridengti (apgaubti) akustiškai skaidria agro-plėvele dulkėms iš demblių blokuoti;
    – konstrukciją paslėpti galite atitinkamos spalvos medžiagos užuolaida per visą kambario galo sieną.
    Sienoje reikės nedidelių skylių su 6 arba 8 mm kaiščiais demblių tvirtinimui, bet išsikraustant iš buto nebūtų daug vargo užtaisyti skylutes gipso ar kitokiu glaistu ir nudažyti sienos spalva. Žinoma, tokius dalykus reikėtų derinti su nuomotoju.
    Norint klausyti garsiau, subvuferio siūlyčiau nenaudoti. Žaidimams su svarbiais akustiniais efektais siūlyčiau nusipirkti ausines.

    • This reply was modified 5 months, 4 weeks ago by Belas.