Reply To: Mūsų kolonėlės

Audiofilas Forums DIY: gaminamės patys Kolonėlės Mūsų kolonėlės Reply To: Mūsų kolonėlės

Vidas
Participant

Ačiū už pastabas. Taip, kai pirkau Tannoy v4i Mercury kolonėles, jų deklaruojamas jautrumas buvo 92dB. Šiandien skelbiama, kad 91dB. 39 litrų tūryje yra 2 po 8″ garsiakalbiai. AS dažnių deklaruojama juosta prasideda nuo 32Hz. Pagal jūsų grafiką 40 litrų tūryje 91dB jautrumas prasideda nuo 42Hz. Ties 32Hz yra -4dB kritimas. Tikėjausi, kad padidinus tūrį nuo 40 iki 70 litrų man AS jautrumas padidėtų 2dB. Be filtrų dar +1dB. Komodos tūryje padvigubėtų garsiakalbių iš abejų AS. 4 garsiakalbiai duotų dar +3dB. AS vieta už klausytojo nugaros klausymosi vietoje pridėtų dar 3dB. Patikrinta su sub’o vietos parinkimu. Sudėjus gaunu papildomus 9dB tiesiog iš fantastikos srities. 60 Hz ir 100dB jautrumas. Bet ir 95dB laikau verta pastangų.

Mane suneramino jūsų pastaba. Ketinau gariakalbius talpinti į fazės invertorių, suderintą tam pačiam dažniui kaip ir orginaliose kolonėlėse, nes mano siekis buvo padidinti tik jautrumą. Aš buvau tikras, kad perdėjus garsiakalbius iš abejų po 39 litrus kolonėlių į bendrą 140 litrų tūrį, gausiu jautrumo prieaugį, nepablogindamas kitų charakteristikų. Grafike matau, kad 32Hz siektų 92dB jautrį, o 38Hz jau turėtų 95dB jautrį.

Gal būčiau paskubėjęs, bet garsiakalbiai taip įmontuoti, kad išimami tik pažeidus AS apdailą. Tai pristabdė. Ir tada susidūriau su kita rimta bėda. Aš roko mėgėjas iš 1970+ metų. Kai kompiuteriu atsipjoviau žemesnius už 80Hz dažnius, tai žemo dažnio neradau. Žemas dažnis silpnai girdimas, bet tai turėtų būti iš aukštesnio diapazono, nes rėžta 12 dB/oktavai. Pasidomėjau internete, tai nustebau, kad viniluose žemiau 100Hz tikėtis garso neverta. Gaunasi, kad mano užsiėmimas yra bergždžias. Bet juk turiu sub’ą, nustatyta žemesniems 80Hz dažniams. Ir jis garsą išduoda. Esu tiesiog pasimetęs.

• This reply was modified 1 month ago by Vidas.