Audiofilas › Forums › DIY: gaminamės patys › Kolonėlės › Mūsų kolonėlės › Reply To: Mūsų kolonėlės
Turiu 55 litrų atviras kolonėlėe po 2 vnt. 4A-28 garsiakalbių, kurių parametrai
Fs=65Hz Qts=1,1 Vas=55L 70–14000Hz
Prieš tai turėjau kolonėles Tannoy DC-10t
https://www.audiovideo.lt/tannoy-definition-dc10-ti-garso-kolonele-500w
Klausau roką. Roke žemiau 2 oktavų nėra, nes vinile žemiau 80-100Hz nėra. Man 70 metų. Tai daugiau 12,000 Hz man irgi nereikia. Juntamo skirtumo tarp šių kolonėlių klausantis beveik nepajaučiau. Todėl Tannoy pardaviau.
Bet liko vienintelis trūkumas. Ties mano garso klausymo riba su turimais 4A-28 ima jaustis iškraipymai. Tai nusprendžiau pakeisti į 2 kartus galingesnius ir jautresnius 4А-32, kurių parametrai:
Fs=70Hz Qts=0,7 Vas=70L 40-16000Hz 95dB (Tannoy jautrumas tik 92dB)
Pastarųjų Qts geresnis, Fs panašus, planuojamų kolonėlių tūris, lyginant su Vas yra ženkliai didesnis. Skaičiukai rodo, kad blogiau neturėtų būti. Nežinau.
Jeigu garsiakalbiai atviroje dėžėje, tai ir šoninės sienutės neturėtų rezonuoti? Kitu atveju galima būtų įdėti sutvirtinimus.
siūlyčiau panaudotim vadinamą ПАС (galinėse spintelių panelėse padaryti kiaurymes su audiniu “kvėpuoti”)
–
Sekančiu etapu pasinaudočiau šiuo straipsniu: ПАС (панель акустического сопротивления)
Jame teigiama, kad geriausią efektą pasiekia kieurymės garsiakalbio “krepšyje”. Bet kelia abejonių, kad niekas tokių garsiakalbių negamina. Mačiau sugrežiotas galines sienutes. Bet aš bandyčiau sugrežiotą skydą užmauti ant garsiakalbių magneto.
Jeigu Qts=0,7, tai nėra skirtuma ar uždara dėžė, ar atvira? Galinis skydas garsiakalbius kaip ir uždarinėtų ir mažinantų Qts? Bet AI ir jūs patariate uždaryti užpakalinę sienutę. Darbo mažiau, negu su ПАС. Ir rezultatas būtų geresnis? Ar teisingai supratau? O, jeigu ПАС įdėti į vidų kaip aprašiau ir dar uždaryti dėžes?