Reply To: Mokslas audiofilo gyvenime.

Audiofilas Forums Audiofilo akademija Mokslas Mokslas audiofilo gyvenime. Reply To: Mokslas audiofilo gyvenime.

#10077
Belas
Keymaster
    Fizikos mokslus baigęs bičiulis FB grupėje paminėjo svarbų dalyką – progresą.

    GAS srityje progresas sulėtėjęs. Mano vertinimu, skaitmeninis garso signalo apdorojimas, išsaugojimas ir atkūrimas yra vienintelė progresuojanti sritis. Bičiulis-fizikas situaciją vertina kitaip, todėl bičiulius kviečiau pasisakyti ar mato progresą į rinką sugrįžusių įrenginių – lempinių stiprintuvų, patefonų, magnetofonų ir vinilo plokštelių srityje. Man patefonas, magnetofonas yra kambario puošybos elementai.
    Po dienos atradau kitą progresuojantį įrenginį – ausines.

    Pirmą kartą ausinės nustebino 1969-ais. Kaune pas radijo inžinierių O. Urboną pamačiau tranzistorinį AKAI juostinį ir gavau paklausyti uždaro tipo AKAI ausinių. Aparatūra buvo iš senųjų laikų, primityvi, bet stereo garsas iš ausinių nustebino stipriai.
    Turėjau įvairiausių ausinių. Aukščiausias garso kokybės taškas buvo elektrostatinės STAX. Turėjau KOSS, esu klausęs Jeclin-Float elektrostatinių, bet STAX buvo geriausios. Manosios Stax Lambda (nuotraukoje 1) iš aštuntojo dešimtmečio, buvo brangios, bet tai puikus instrumentas įrašams klausyti. Jei randate senąsias elektrostatines Stax, siūlau nepraleisti progos nusipirkti.
    Iš istorinių paminėčiau pirmąsias bevielės Sennheiser HDI 434 (1976-80). Buvo brangios (220 USD, 1980), brangiausios iš Sennheiser, bet stebuklas – su ausinėmis ant galvos galėjai šokti! Veikė su infra-raudonųjų spindulių adapteriu, todėl su ausinėmis turėjai būti “matymo” zonoje. HDI 434 nuotraukoje pažymėjau 2 numeriu.
    Walkman laikais geras kompaktiškas ausines pradėjo gaminti SONY. Numeriu 3 pažymėjau MDR-4L1 portabilias ausines , kurias kažkada pirkau kartu su aukštos klasės Sony WM-3 Walkman. Tokias buvo galima sukonstruoti, nes atsirado stiprių mažagabaričių magnetų.
    4 numeriu pažymėjau šių laikų kompaktiškas Sennheiser PH100-II, o 5 numeriu – pirmos laidos PH100, tik sulankstytas. 6 numeriu pažymėtos prašmatnios bevielio ryšio “vailesines” į ausis už keliasdešimt €, o 7 numeryje – modernios ausinės vaikščioti kartu su išmaniuoju.
    Turime daugybę ausinių, bet ausinių srityje matome didelį ir spartų progresą.

    Ausinių srityje progresas tikriausiai didžiausias.Ausinės

    • This reply was modified 6 months, 3 weeks ago by Belas.