Reply To: SNELL Type C/IV

Audiofilas Forums Praktika Serijinių gaminių tyrinėjimai SNELL Type C/IV Reply To: SNELL Type C/IV

#10108
Belas
Keymaster

    Audio Note kolonėlės buvo sukonstruotos amerikiečių Snell Acoustics. Lietuvoje aplink Audio Note kolonėles daug diskusijų, todėl keli sakiniai plačiau.

    1984-ais Snell įkūrėją ir konstruktorių P. Snell ištiko širdies smūgis. 40-ies nesulaukęs inžinierius buvo spėjęs sukurti puikių kolonėlių, konstruodamas naudojo naujausius projektavimo metodus, kompiuterinę PĮ ir griežtą gamybos kontrolę. Esu skaitęs, kad kiekviena kolonėlė ir kiekvienas filtras buvo suderinami taip, kad tenkintų griežtus Snell reikalavimus. Panašiai buvo gaminami studijiniai garso monitoriai, bet buitinių AS zonoje toks kruopštumas buvo retenybė.
    JAV rinkoje Snell buvo įsitvirtinę, bet… nutiko nelaimė, P. Snell pakeitė kitas puikus akustikos žinovas J. D’Appolito. Buvo sukurta naujų AS, bet po kelių metų buvo nuspręsta biznį parduoti. Dabar Snell yra Boston Acoustics dalis.
    Geriausios buvo Snell Type A 3-juostės uždaruose, dideliuose korpusuose. Truputį žemiau sekė Type C 3-juostės su fazės apgręžėjais. Type A ir Type C su 10″ žemadažniais, tik “C” mažesnės ir pigesnės. Be “A” ir “C” Snell turėjo žemesnės klasės E ir J serijų 2-juostes su 8″ ŽD ir 1″ kupoliniais AD garsiakalbiais grindines, bei K-serijos lentyninės. 2-juostės buvo mažesnės, paprastesnės, su žymiai paprastesniais filtrais ir kelis kartus pigesnės už Type A arba Type C.
    P. Qvortrup iš Audio Note talentingas žmogus, dirbęs Snell dileriu. Pasinaudojęs proga, P. Q. įsigijo teises į paprasčiausias Snell E, J, K serijų dvijuostes AS. Kolonėles “pertvarkė” taip, kad žmonės patikėjo garsu iš AN kolonėlių su kanapės siūlais, garsiakalbiais su sidabro ritėmis, dideliais kondensatoriais primityvios konstrukcijos išorės filtruose, kolonėlių statymo į kambario kampus privalumais. Virpantys korpusai, difrakciniai iškraipymai, akustinis garsiakalbių suderinimas liko nuošalėje, bet nemažai tautiečių labai brangias Audio Note kolonėles giria. Turėjau progą patyrinėti Snell Type C/IV ir galiu pasakyti, kad tai geros buitinės 3-juostės į vidutiniško dydžio muzikos kambarį už racionalią kainą. Dvijuostės AS su 8″ žemadažniais būtų pradedančiam audiofilui arba nereikliam melomanui.

    Nuskenavau Snell kolonėlių kainas (1984 m.):Audio-1984

    • This reply was modified 6 months, 1 week ago by Belas.