Reply To: Apie tyrinėjimus klausant

Audiofilas Forums Praktika GAS perklausos Apie tyrinėjimus klausant Reply To: Apie tyrinėjimus klausant

Belas
Keymaster

Apie tai, kas perklausose dažniausiai lieka neįvertinta.

Jei Audiogourmet parodoje rasdavau įdomių siužetų, prisėsdavau paklausyti. Visuose kambariuose būdavo daug garso, todėl nutaikęs progą, paprašydavau garsumą sumažinti. Demonstruotojas sumažindavo gal dvigubai, tada paprašydavau dar sumažinti, ir dar, ir dar… Nustebusios akys rodydavo tokių prašymų „kvailumą“, bet aš norėdavau išgirsti Tylą.
    Tik kelių mili-Watų lygyje gali suprasti ar GAS atkuria mikrodinamiką, gali išgirsti stiprintuvų triukšmus, įvertinti dinamines galimybes, iškraipymus, patikrinti patefono rumpelį, aparatūros fonavimą, įvertinti kambarį… Tylos atkūrimas, bet ne super-garsumas yra iššūkis, todėl vis daugiau mūsiškių nusiperka kažkokias Altec A-7 VOTT, JBL 4343 arba klauso dičkių plačiajuosčių.

Mikrodinamika yra didelio jautrio kolonėlių „atributas“. Daug buitinių AS puikiai atkuria tembrą, su džiaugsmu priima šimtų Watų stiprintuvą, bet nugraužia gerai įrašyto kūrinio pačią pabaigėlę, kai muzika panyra į lazerinio disko arba failo tylą kūrinių pauzėje.Visi žinome, kad yra komfortiškas garsumo lygis – sakyčiau, maždaug 70 dBA. Aparatūros pardavėjai ir demonstruotojai tuo naudojasi. Dar daugiau – būna taip, kad žengiant į muzikos kambarį abejoji ar nuo žemųjų griausmo atsidarys durys.
    Prisiminiau sūnaus pasakojimą, kai puikiai įrengtame kambaryje vilnietis pakvietė paklausyti brangią GAS. Sakė, ten dalyvavę viens per kitą prašė uždėti atsineštus CD, garsumas nuolat didėjo, renginys tapo nevaldomas ir mano vaikas “varžybų” pabaigos nusprendė nebelaukti…
    Gamta mums davė puikią klausą, pridėjo apsaugų nuo apkurtimo, o mes turime išmokti tuo naudotis; jei pradėsime nuo garsiai, svarbiausi, sunkiausiai realizuojami GAS „parametrai“ pasiliks už borto. Kelnes virpinantys žemieji, įspūdingas elektroninės muzikos garsas, saldus aparatūros pristatymas jaudina, bet ekspertas ar pirkėjas turi paprašyti – „leiskite mano ausims nurimti ir po kelių minučių leiskite paklausyti tylą“.Muzikantė_Audiofilų
    • This reply was modified 1 week, 1 day ago by Belas.