Audiofilas › Forums › DIY: gaminamės patys › Kolonėlės › Mūsų kolonėlės
- This topic has 56 replies, 5 voices, and was last updated December 15, 2024 at 23:06 by Belas.
-
AuthorPosts
-
September 2, 2023 at 17:43 #9581
Dalinuosi paskutiniu inžineriniu štrichu – garso atkūrimo sistema PiKo ir linkiu geros nuotaikos.
Filmukas su FM radijo garsu iš “Pakartot”.
Daugiau techninių detalių čia. Platesnis pristatymas 13 minučių filme, kur paskutinis epizodas filmuotas ramią naktį, PiKo pasiklydus kažkur miške. Nakties epizodas pradėtas rašyti mėnesienos pilnatyje iš maždaug 60 metrų. Kiti – iš maždaug 3 m arba apeinant PiKo ratu.
- This reply was modified 7 months, 1 week ago by Belas.
December 12, 2024 at 11:10 #10400Malonu matyti, kad ne tik šešiaženklėmis kolonėlėmis užsiimate. Norėčiau panagrinėti vieną neįprastą atvejį, siekiannt iš š spausti sviestą 🙂
Aptikau, kad sub’as, pastatytas priešingoje pusėje, negu kolonėlės, labai pagerina žemus. Tai kaip alternatyvus būdas tvarkytis su kambario akustika. Bet reikia 3 kolonėlių ir stiprintuvų.
Tam skaitmeniniame lygyje perkirpčiau stereo ties 80Hz ir iš kompiuterio per HDMI resyveris atkurtų stereo įprastai, o centrinis kanalas iki 80Hz keliautų į kambario galą. Tokiu būdu supaprasėja priekinės kolonėlės, sakykim iki plačiajusčių.Sviestą spausti suplanavęs taip… Turiu 140 litrų komodą, kuri kambaryje stovi ten kur reikia ir su žmona jau suderinta, kad joje bus kolonėlė.
Ne kartą esu aptikęs komentarus, kad kolonėlių jautrumas, jeigu jose daug žemų garsiakalbių, smarkiai padidėja ir skamba labai gaiviai ir erdviai. Sakykim dėl garsiakalbių parametrų išbarstymo tampa kažkoks suraundas. Bet jis man labai patinka.
Belieka išpjaunu iš baldinės plokštės priekinį skydą, ir į komodą įstatau kartu su garsiakalbiais. Darbas pusdieniui ir žmona neturės pretenzijų dėl jai sugadinto interjero.
O va su jautrių žemadažnių garsiakalbių parinkimu yra didelės bėdos. Sakyčiau, kad praktiškai nėra pasirinkimo, apsidraudžiant, kad nesekmės atveju viskas keliaus į šiukšlyną.Numatau savo bandymui iš skelbiu.lt nusipirkti, sakykim, Tannoy v4i Mersury kolonėles ir panaudoti į komodą 4 jų žemadažnius, o aukštadažnius supertweeteriams ant priekinių kolonėlių.
https://www.audiovideo.lt/tannoy-mercury-v4i-1-pcs-garso-kolonele-140w
91db kolonėlių deklaruojamas jautrumas šoktelėtų iki 94db, o gal ir iki 95db, nes kolonėlės neturės skiriamųjų filtrų.
Deklaruojama, kad 38,5l dėžese kolonėlės atkuria nuo 32Hz. Padidėjęs jautrumas ir tūris beveik dvigubai man turėtų ženkliai pagerinti žemų atkūrimą. O pridėjus kambario akustiką labai norėčiau gauti puikius rezultus praktiškai neįdėjus darbo ir pinigų.PS
Nepaminėjau, kad yra ketinimai žemiems panaudoti Vincent hibridinį stiprintuvą
https://www.belcanto.lt/Vincent-SV500Black
Turėjau Vincent’ą ir iki šiol pasigendu kaip puikiai su juo skambėjo žemi dažniai. Kito tokio nesu girdėjęs. Vokalas irgi puikus. Pardaviau, nes aukšti dažniai pas jį buvo drumzlini, lyginant net su kelis kartus pigesniais stiprintuvais. Tai čia man atsiveria proga įsigyti priekinėms kolonėlėms kitą stiprintuvą.- This reply was modified 1 week, 2 days ago by Belas.
December 12, 2024 at 11:33 #10430Su komoda neprasisuksite. Arba bus prastai žemuosius atkurianti atviro tipo (OB) kolonėlė. Komodą užsandarinus, garsiakalbiai virpins sieneles ir garsas bus labai prastas.
“Deklaruojama, kad 38,5 l dėžese kolonėlės atkuria nuo 32Hz. Padidėjęs jautrumas ir tūris beveik dvigubai man turėtų ženkliai pagerinti žemų atkūrimą. ”
1. Tūris, jautris ir žemiausiai atkuriamas dažnis tarpusavyje susiję parametrai. Čia rasite teiginio pagrindimą ir galėsite prognozuoti Tannoy kolonėlių potencialą.
2. AS korpusų tūris priklauso nuo ŽD garsiakalbių T-S parametrų. Perkėlus Tannoy garsiakalbius į komodą pagerėjimo nesitikėkite. Priešingai – turėsite tokią dažninę, kad nenorėsite klausyti.“91db kolonėlių deklaruojamas jautrumas šoktelėtų iki 94db, o gal ir iki 95db, nes kolonėlės neturės skiriamųjų filtrų.”
Skiriamieji filtrai, tiksliau droselis ŽD garsiakalbio grandinėje slopina ~1 dB. Reikia vertinti tai, kad gamintojai jautrį ir kitus parametrus padailina. Ypatingai, jei AS už kelis šimtus €.- This reply was modified 6 days, 23 hours ago by Belas.
December 14, 2024 at 12:53 #10467Ačiū už pastabas. Taip, kai pirkau Tannoy v4i Mercury kolonėles, jų deklaruojamas jautrumas buvo 92dB. Šiandien skelbiama, kad 91dB. 39 litrų tūryje yra 2 po 8″ garsiakalbiai. AS dažnių deklaruojama juosta prasideda nuo 32Hz. Pagal jūsų grafiką 40 litrų tūryje 91dB jautrumas prasideda nuo 42Hz. Ties 32Hz yra -4dB kritimas. Tikėjausi, kad padidinus tūrį nuo 40 iki 70 litrų man AS jautrumas padidėtų 2dB. Be filtrų dar +1dB. Komodos tūryje padvigubėtų garsiakalbių iš abejų AS. 4 garsiakalbiai duotų dar +3dB. AS vieta už klausytojo nugaros klausymosi vietoje pridėtų dar 3dB. Patikrinta su sub’o vietos parinkimu. Sudėjus gaunu papildomus 9dB tiesiog iš fantastikos srities. 60 Hz ir 100dB jautrumas. Bet ir 95dB laikau verta pastangų.
Mane suneramino jūsų pastaba. Ketinau gariakalbius talpinti į fazės invertorių, suderintą tam pačiam dažniui kaip ir orginaliose kolonėlėse, nes mano siekis buvo padidinti tik jautrumą. Aš buvau tikras, kad perdėjus garsiakalbius iš abejų po 39 litrus kolonėlių į bendrą 140 litrų tūrį, gausiu jautrumo prieaugį, nepablogindamas kitų charakteristikų. Grafike matau, kad 32Hz siektų 92dB jautrį, o 38Hz jau turėtų 95dB jautrį.
Gal būčiau paskubėjęs, bet garsiakalbiai taip įmontuoti, kad išimami tik pažeidus AS apdailą. Tai pristabdė. Ir tada susidūriau su kita rimta bėda. Aš roko mėgėjas iš 1970+ metų. Kai kompiuteriu atsipjoviau žemesnius už 80Hz dažnius, tai žemo dažnio neradau. Žemas dažnis silpnai girdimas, bet tai turėtų būti iš aukštesnio diapazono, nes rėžta 12 dB/oktavai. Pasidomėjau internete, tai nustebau, kad viniluose žemiau 100Hz tikėtis garso neverta. Gaunasi, kad mano užsiėmimas yra bergždžias. Bet juk turiu sub’ą, nustatyta žemesniems 80Hz dažniams. Ir jis garsą išduoda. Esu tiesiog pasimetęs.
- This reply was modified 1 week ago by Vidas.
December 15, 2024 at 23:06 #104701. Vertinant jautrį reikia sutarti apie ką šnekame; kambaryje efektyvumą didina atspindžiai, kiekviena siena duoda +6 dB, kambario kampas + 18 dB, o žemiausiems dažniams visas kambarys yra beveik akustinis veidrodis.
2. AS su FA atkūrimas prasideda maždaug nuo garsiakalbio Fs. Abejoju, kad tokios klasės buitinėse kolonėlėse būtų 8″ garsiakalbiai su 35 Hz rezonanso dažniu ir paminėtų kolonėlių atkūrimas nuo aukštesnių dažnių.
3. FA reikalauja tam tikrų parametrų žemadažnių. T. y., ŽD garsiakalbių motoras turi būti stiprus (Qts ~0,34). Tokie yra brangūs ir sunku tikėtis rasti gerų garsiakalbių Tannoy v4i Mercury kolonėlėse.
4. AS projektavimą reikia pradėti ne nuo gamintojo AS aprašymo, o nuo garsiakalbių T-S parametrų išmatavimo.“Kai kompiuteriu atsipjoviau žemesnius už 80Hz dažnius, tai žemo dažnio neradau.”
Dar vienas įrodymas, kad gamintojo parametrai pagrąžinti. Dažnai sutinkamas dalykas, kai parduodamos AS su kupra 70 – 80 Hz ruože, žmonės girdi žemuosius, bet deklaruojamų 50 ar žemesnių dažnių ten beveik nėra. Jūsų subvuferis atkuria žemiau, todėl ir girdite.
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Siūlau temą stabdyti, nes pigiose kolonėlėse ieškoti vertingų komponentų beprasmis užsiėmimas.- This reply was modified 4 days, 2 hours ago by Belas.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.